Oväntat slut på hundpromenad...

Tidigare i kväll tog jag och Stina ut hundarna för en längre promenad och bustur ute i skogen. Våra borderterriers fick vara lösa i omgångar och busa loss inne i skogen vid elljusspåret. Varga tordes vi inte släppa lös eftersom, hon är en hund med mycket jakt i sig, hon är ej grundfostrad av oss och vad vi förstått en notorisk smitare och dessutom väldigt svår att kalla in. Hemma vid bron släpps Varga för att gå in och vad händer...jo hon smiter med halsband och koppel å hela fadderuttan...Panik!!! Det var ju inte det vi hade väntat oss precis. Varga brukar alltid kliva upp snällt på bron och gå in.
Stina tar in Ila, Aigo och Tikki och jag springer i högsta hastighet i den riktning Varga tog. Jag genar över grannens tomt och grannen står storögt och tittar på, pekar och ropar -hon sprang ditåt! Jag har sån jvl fart så jag knappt hinner ropa tack tillbaka till grannen.

Inne i mitt huvud snurrar, shit oxå nu har vi en Laika på vift som kanske inte känner sig tillräckligt hemmastadd här ännu för att vilja komma tillbaks. Tänker vidare att nu blir hon borta i flera dagar och dessutom ska hon till att börja löpa, detta är inte bra...Plötsligt får jag syn på Varga vid byns återvinningsbehållare, hon var inte så långt borta iallafall...men nu börjar tafattleken!

Det fungerade inte att ropa strängt till Varga, det fungerade inte att locka henne och det som så gott som alltid brukar fungera dvs att man själv springer å gömmer sig hjälpte inte heller. Varga tyckte det hela var lattjolajban alltså, hon lät mej komma ca 10 meter ifrån sig sedan sprang hon vidare. Det går fort oxå när en smidig laika springer... Nu anlände oxå Stina som kommit med bilen utifall att det skulle bära iväg långt. Vid det här laget befann sig Varga och vi bara ett stenkast hemifrån, inne i skogen vid elljusspåret, men vad hjälpte det när hon vek undan för oss hela tiden. Jag fick helt enkelt plocka fram mina gamla målvaktstalanger, jag slängde mej efter henne och kopplet och efter en liten miss så fick jag tag i kopplet. Varga var fast...hehehe skam den som ger sig ;)

Stina stod å skrattade som en tok, tydligen hade det sett ganska komiskt ut...Jag snabbskuttandes för att nästan försvinna ner i markens mossa!! Stina fick sig dagens skratt :O) och hon hade dessutom mage att säga att hon skulle ha velat filma det hela eftersom det såg så roligt ut - fnys och pust ;) Jag är ju inte i 20-års åldern precis så det kostade ju på lite ;)Jahaja åter hemma med alla individer med betoning på alla...Jag beslöt mej för att fara ut på en egen liten kvällsrunda bara för att få lite lugn å ro. Här kommer några bilder från den rundan


I våran slänt mot vägen finns det en hel del lingon :)Kraftverksdammen i Sikfors. Järnvägsbro ovanför.


Jvl läskig hängbro över piteälven...den gungade å svajade :S

So long på er :)

Ny familjemedlem :)Jaha då har vi bestämt oss...ny familjemedlem hos oss är Varga! En Laikatik på 4 år som var till omplacering. Varga är en blandis av Östsibirisk och västsibirisk laika. Hon var till omplacering p g a att förra ägarna kände att de inte hade tid för henne då de  bla hade för många hundar. Det roliga med det hela är att Stina känner förra ägarna och kände Varga redan som liten. Stinas föräldrar äger dessutom Ilo som är en kullbror till Varga. Pappa till Ilo och Varga är dessutom Astokk som numera är i hundhimlen men som ägdes av...jo just det, Stinas föräldrar, Rune & ElliKari!

Vi hämtade Varga i Råneå redan i måndags och vi har haft henne på prov för att bestämma oss. Jag har funderat och funderat och funderat...men nu är det slutgiltigt bestämt, vi behåller henne :) Stina hade naturligtvis bestämt sig nästan med en gång. Mer underbar laikatik får man nog leta efter, hon är jättetrevlig. Hon fungerar bra med andra hundar och är van vid barn. Det går jättebra tillsammans med Aigo, Ila och Tikki.

Aigos första intryck av Varga var, HJÄLP vad du är stor och det är bäst att jag blir lite stel i kroppen och smyger min väg. Nu tycker Aigo att det är jättekul att busa med Varga. Aigo och Varga är i samma ålder - mentalt sett tror vi ;)
Ila och Varga kom överens på en gång, Ila körde med sitt vanliga sprattel och lade upp sig för Varga och sedan var det bus å stoj. Ila tycker det är lite besvärligt ibland dock då Varga vill rida på henne, både Ila och Varga ska in i löp strax. Tikki var lite avvaktande i början men nu går det bra, han tar det lite mer sansat än Aigo å Ila bara...

Att äga Varga är väl lite ovanligt bara, det är en stor hund! Mycket päls/hundhår, mycket motion krävs och framförallt mycket konsekvens behövs...Det går ju bra när våra borderterriers flamsar/busar omkring inne men när än stor laika börjar flamsa/busa inomhus då känner man att det blir lite stökigt. Nu är det ju inte så att hon inte får busa men måste ändå lugna ned sig lite när vi är inomhus...
När vi hämtade Varga fick vi bla höra att hon skällde på allt, hon gick inte att ha i lina för den bet hon av,  dvs hon skulle ha kätting och hon åt dåligt och vaktade inte sin mat mot andra hundar. Vi har upplevt annorlunda hitintills. Varga skällde mycket riktigt på allt möjligt utomhus bla grannarna men det har vi fått bort, hon står i lina utomhus emellanåt(en tillfällig lösning) och hon biter inte i den då Stina har dränkt in den i myggmedel som tydligen är osmaklig. Här får våra hundar mat två gånger om dagen och då gäller det att äta upp sin mat vilket Varga har fått erfara. Hon äter duktigt och hon tom vaktar sin mat m h a ett dovt litet morr(bra eller inte??)  Förövrigt så går Varga mycket fint i koppel, hon ligger inte på å drar och går oxå fot på kommando. Varga har fått nytt halsband och koppel och hon har fått sina egna liggplatser, en på nedre våningen och en på övervåningen.

Vi tror hursomhelst att Varga kommer att få det bra här hos oss
. Nästa steg är att hämta en cykel så vi kan ut å cykla lite och sedan måste vi fixa tak på hundgården så att Varga inte klättrar ur.
Jag är mycket glad över Varga och känner att det är roligt att prova på en annan hundtyp men känner också att nu får det räcka med nyanskaffning av hundar på några år...

Mer nyheter i korthet:
Vi har fått hjälp med hundrastningen. Vi har fått en liten grannflicka som jättegärna vill gå ut med våra småhundar...hon kom och hälsade på en dag och erbjöd sig då hon tycker dom är såååå söööta :) Jag gick genast och kollade med hennes pappa att det var okej och sedan har J varit här flera omgångar :)
Byn (Sikfors) har blivit invarderad av nötkråkor!! De äter frön ur Sembratallarnas kottar.
Jag har monterat upp fler rullgardiner och gardinstänger. Skönt att få det litet ombonat på övervåningen också. Jag har också monterat ihop bokhyllor och DVDhyllor på övervåningen, dvs skruvat ihop dem så de sitter ihop och sedan monterat tippskydd på dem, nu är det bara att lasta upp!! Vi har nu bara 6 kartonger kvar att packa upp på övervåningen. I gästhuset har vi dock lite fler kartonger men de kan vara så länge då vi inte har något behov av innehållet. Jag har dessutom äntligen hittat åt brorsans laservattenpass i en av flyttkartongerna!! Det var på tiden, fn vad jag har letat! Håller nu på att fixa iordning en flugbindningshörna och montera upp en lysrörslampa så att det blir bra ljus där inne i alkoven. Här kommer också lite blandat med bilder som jag fotat under de senaste veckorna:


Spindelnät en tidig morgonAllmän blåvinge, honaTrollslända (ej art-identifierad ännu) som landade på mitt ben, först åt den på något och sedan bestämde den sig för att vila i solen lite ;)Tallbock på motohuven - ful som fn ;)Flikfly i vinbärsbusken

Nähä, nu har jag inte mer tid att lägga ned här...nu blir det mer kaffe och andra göromål efter det :)
Nu känns det som hösten är här...

Efter en varm sommar så känns det som om hösten är här...ganska varmt på dagarna(men ändå inte högsommartemperaturer), nattkallt och nattfukt. Vi har haft ganska mycket att stå i senaste tiden så det har inte blivit något bloggande förrän nu som ni kanske har märkt.

Vi har varit i Kåbdalis i omgångar och sedan när vi kommit hem hit till Vargbackennipan(Sikfors) så har vi haft besök eller så har det varit gräsklippning, besök på arbetsförmedlingen eller träffar med jobbcoacher.Vi har börjat få upp lite gardiner...iallafall i vardagsrummet och köket. De flesta klädesplaggen är  uppackade i garderoben(sidoförrådet) på övervånigen.
Jag har också hunnit med att plocka lite vinbär här på våra bärbuskar, 10 liter röda vinbär och 7 liter svarta vinbär har det blivit. Vi har också fått hjälp av Rune å ElliKari att montera upp en hundgård, smidigt med färdigbyggda sektioner:O)

Förra helgen, på söndagen 8/8, var vi ned till Fällfors och tränade hundarna på skinn och grävling. Ila är inte så pigg på att ruska i skinnet, hon vill mest rulla sej på det. Aigo ruskar lite på skinnet men tröttnar fort på det. Tikki han är grym, vild och galen ;)De är olika som hundindivider...Aigo kommer nog igång såsmåningom, han skall få träffa levande grävling senare i september och då kan det bli annat :)

Vi for upp till Kåbdalis igen och var där mån tom torsdag.
På fredagen(13/8) kom borderterriervänner tillika borderterrieruppfödare hit och hämtade upp Tikki för grytprovsresa till Finland och lämnade samtidigt av fyra borderterriers som bodde här hos oss över helgen
. Tikki har ju förberett sig för sin Finlandsresa i ett års tid genom att rabiesvaccinera sig och nu var det dags...Tikki trimmades också dagen innan för att det brukar vara hett som tusan nere i grytet vid varma dagar. Stina och jag gick i spänd förväntan här hemma på att få rapporter från utlandet ;) Det gick JÄTTEBRA för Tikki i Finland, tomrevideringarna av grytet gick bra båda dagarna trots att han var lite ivrigare dag två. Första dagens B-prov fick han 43p av 44 möjliga poäng och dag två fick han full pott 44p av 44!! Tikki kom hem med två små prisbucklor och ett ärr på nosen som minne av räven men lika lycklig och glad som vanligt :D

Hur gick det för oss då, med våra helggäster...Jodå bara fint, de verkade trivas och må gott iallafall. Vi hade satt upp två stora hagar av kompostgaller som fick fungera som gästhagar. Hundarna fick vara ute en del, det var ju bra väder. Långpromenader, mys på köksoffan och TV-kväll blev det oxå. Loa, Aigos mamma, rymde ur komposthagen två gånger men endast för att komma ner till mig i slänten och äta svartvinbär och sedan bli instoppad igen. Tequila tog det lugnt här på hundpensionatet
. Gizmo och Lexie var ena riktiga mysproppar!Aigo med grävlingsskinn vid konstgrytet i FällforsByte av grävling, tv transportlåda och th kitteln där grävlingen skall vistas under träning/prov.Ila i trappen. "Vad gör ni? - uttrycket"Loa Larsson, Aigos mammaTequila, Aigos mormorVistelse i hage. Tequila blev fort less, hon ville mysa inne ;)Jag med Gizmo och lilla Lexie på kökssoffan. Mys, mys...Tikki hemkommen från Finland :)) Tack till Märith som tog över honom till Finland.
Tack Diza för trimmning av Tikkis nosparti, det blev jättefint.Fiskehelg 23-25juli

23-25juli for vi upp till Kåbban för en fiskehelg...

Lördagkvällen var en varm och solig kväll som resulterade i några harrar. Hundarna fick naturligtvis vara med å springa lösa...Det var ganska högt gräs för dem men de sprang runt iallafall. De sprang någon sorts rapportering mellan mej och Stina och så fick de godis :)) Det gäller att få hundarna att fatta att det lönar sig att stanna runt oss och inte dra iväg...

Söndagkvällen var det bara 9 grader varmt och småregnigt...hundarna tyckte det var lika roligt ändå. Fiskeresultat: Jag fick 5 abborrar och 4 öringar. Stina fick en gädda på 3,5 kg som jag hjälpte till att landa å avliva. Fiskarna från de båda dagarna saltades in och röktes av Rune i röktunnan. Tikki hoppade i vanlig ordning ut efter draget i ån/bäcken och simmade tillbaka efter kommando. Ila aktade sig noga för att plumsa i. Aigo gjorde ett ordentligt magplask i ett djupt vattenhål vid åkanten och såg helt chockad ut när han blev helblöt. Han lärde sig inte sin läxa heller, på hemvägen tog han ytterliggare ett djupt vattenhål och hade problem att ta sig upp då han var helt slut efter allt springande. Jag vände om och hjälpte honom lite på traven...Alla nöjda och glada :) Tack Rune å ElliKari för mat och logi!


Jag m två harrarJag vid hemligt fiskeställe ;)


Hundarna sitter fint vid åkanten


Aigo(Lappstintans Ice-Breaker) och Ila(Bombax Jokasta) i det höga gräset vid åkanten


Småbjörks/fjällbjörksområde


Jag m gädda på 3,5 kgKung Karls spira


Närbild ståndare å pistill hos Mjölkört


Aigo och Tikki(Lappstintans Martini) i full rusning


Mindre korsnäbb, hona med unge(juv)


Två ladusvalungar som tragiskt nog omkom dagen efter det att fotot togs. Boet rasade ned...

RSS 2.0