Oplanerad utflykt :)

Tisdagmorgon: Jag var vaken och telefonen ringer...En älg var skjuten! Det var en stor älgtjur skjuten undan Vargas kullbror Ilo. Jag å Stina upp ur sängen som två raketer...Vi hastar dvs ingen frukost...rastar av hundar, tar med hundar, kaffe, fika, hundmat, vatten och kameror.Innan vi nått Älvsbyn hade jag iallafall fått i mej morgonkaffet...Anledningen till vår brådska var att vi ville vara plats med Varga så att hon skulle få vara med innan älgen transporterades bort. Vi vet ju inte hur mycket Varga fått vara med förrut...hon kanske inte ens har sett en älg förrut, ej heller en död sådan...Väl framme blev Varga försedd med GPS och fick själv ta sig fram till den skjutna älgen. Inga problem, Varga hittade fram men var påtagligt försiktigt. Efter ett tag lossnade det och hon tog några tuggor älgfeta. Hon skällde dock inte men vadå...det är väl inget roligt med ett älglik som bara ligger still. Med gemensamma krafter( vi var ju fyra pers)flyttade vi upp den redan urtagna älgtjuren på " 4-hjulingspulkan". När så 4-hjulingen, pulkan och älgen började röra på sig då skallade Varga!! Pålastningen på släpvagnen var snabbt gjort. Roligt att vi och Varga fick vara med :) Vi börjar i etapper med Varga så hon får vänja sig lite! Det hela kunde inte ha gått bättre och smidigare - en lyckad tur! Naturligtvis ett stort grattis till älgskytten oxå!!


Det var en stor älgtjur, 18-taggare...


Varga vid den urtagna älgtjuren


Huvudet fastmonterat på 4-hjulingen


Här forslas älgtjuren iväg och Varga sätter iväg bredvid


Våra borderterriers fick oxå lukta lite ;) Ila och Aigo blev lite långa i kroppen.
Här på bilden har vi dock Tikki som har lite mord i blicken ;)

På eftermiddagen beslutade vi oss för att besöka Storforsen. Jag hade nämligen aldrig varit där förrut trots att vi passerat ett otal gånger. Här kommer lite bilder


Storforsen, Nordens största fors. Belägen i Piteälven som är en
av Sveriges fyra oreglerade nationalälvar.


Forsen brusade och dånade. Det var en fin höstdag, solen strålade och
en liten regnbåge skapades då solstrålarnas ljus bröts i vattendropparna...


Stina passade på att fota mej in action ;)


Sorgmantel                         foto: Stina med Panasonic DMC FZ-28


Sidensvansar som passade på att äta rönnbär denna vackra dag...

Åter till Kåbdalis för att äta middag...Utflykten blev en trevlig heldag :) Vi kom hem till Sikfors vid niotiden på kvällen.

Massor att göra...v.35

Efter en väldigt kylslagen helg(v.34) och inledning på vecka 35 så blev det lite bättre :) Har förutom vanliga vardagsbestyr fått en hel del gjort denna vecka... Jag har bland annat "fått igång" elen i vardagsrummet/matbordsavdelningen, lagat vädringsluckan i köket + monterat en utetermometer genom den, monterat en toapappershållare, silkontätat springan mellan diskbänken och kaklet i köket, pumpat och smörjt upp cyklar, tvättat bilen, planterat små skott av svarta vinbär, monterat lysrörsarmatur i arbetsrum och efter skrapning å slipning oljat in bron. Det gäller ju att använda dagarna på rätt sätt den här årstiden...


En cykel fixad...


Andra cykeln fixad ;)


Biltvätt, usch va tråkigt...men välbehövligt.


Planterat tre stycken små skott, svarta vinbär av sorten Sikfors. Sikfors är en framkorsad sort av våran granne, Ronald Karlsson, som är mycket kunnig i ämnet. Sikfors är en korsning av sorterna Hildur och Gunny och Intercontinental. Förhoppningsvis så blir de stora buskar och ger stora bär om några år.


Skott av sorten Sikfors


Nyoljad bro. Köpte Alpinas brunpigmenterade terassolja för tryckimpregnerat trä på byggmax. Förutom att den var billig så ser det ut att ha blivit bra oxå ;)  Vi får se om den även håller bra över vintern...


Äppelträd av sorten Huvitus på våran tomt


Enligt våran granne som är väldigt trädgårdskunnig, sorten Huvitus (finsk sort)


Jag har ikväll för första gången cyklat med Varga...Vi började med en 5 km -runda med vanligt läder koppel som jag höll i högerhanden för att vi skulle befinna oss på rätt sida vägen och Varga på rätt sida av cykeln.  Det var ju lite spännande eftersom jag har provat på att cykla omkull med hundar förrut och det gör ont och man kan i värsta fall bli sjukskriven ;)) !  Men det hela gick bra, i början var det dock full galopp på Varga men det lugnade sig lite så småningom...det kändes dock lite osäkert eftersom hon är väldigt intresserad av småfåglar som flyger upp ur dikena och hon kan oxå tvärstanna för att kissa. Fick tvärbromsa några gånger och då låste sej bakhjulet på cykeln lite, måste se över detta....Som tur är har cykeln fotbroms annars skulle jag nog köra åt h-vete!! Måste lära Varga vad sakta är...Är det någon som har nå bra tips om att cykla med hundar så mottages de tacksamt! Springer kanske vore en idé men vad annars då? Vad ska jag tänka på etc?


Till veckan blir det bla gräsklippning...Denna syssla tar förhoppningsvis snart slut.

Klippo är bäst ;))  Det bara är så!

Ha det gott!  Gonatt på er och skitjakt på er alla som går på älgjakt imorgon ;)

Inte bloggar man särskilt ofta...

Hej igen på er allihopa :) Inte har jag bloggat särskilt mycket på sistone men till skillnad från "no lifers"  så lever jag inte framför datorn ;) Vår och höst är oxå bråda tider, det är mycket som skall göras...
Vi var i Kåbdalis vecka 34 onsdag tom söndag. Det var bara planerat att vi skulle vara där över en natt men det råkade bli lite längre. Stackars Rune & ElliKari ;)) Rune var lite skämtsam och ropade Yiipiee när vi for ;) Vi var nämligen på väg hem flera kvällar i rad :O)

Uppe i Kåbdalis passade jag på att plocka lite blåbär, lyckades skrapa ihop en sisådär 8-9 liter...Det tog tid, få bär på varje blåbärsris. Hörde att någon uppköpare betalade 23 kr/kg och det tyder ju på att det är ett dåligt blåbärsår, kanske inte överallt dock. Vi for även upp till Kåbdalis för att hämta lite bohag/grejor och för att inkallningsträna Varga.



Inkallningsträning av Varga gick till en början sisådär, vi började med att släppa henne i en renhage...vi såg hur hon systematiskt letade längs stängslet och vips! så hittade hon ett hål nedtill som hon smet ut igenom!! Hon är rent otrolig på att smita, hon verkar tycka att det är en sport...Hon uppehöll sig bara i närheten dock eftersom vi lekte å hade roligt med Aigo, Ila och Tikki. Efter ett tag fick vi fast henne och vi gjorde ingen större affär av det...

Nästa dag satte vi GPS-pejl på Varga och släppte henne helt fritt. Rune följde med för att ta oss till lämpligt område där det inte var en massa renar. Rune förklarade också för oss hur Astro Garmin-pejlen fungerade :) Varga har ganska kort/snävt sök, hon befann sig som längst endast ca 250 meter ifrån oss, så... långt bort är hon ju inte. Detta är ju både bra och dåligt beroende på ur vilken synvinkel man väljer att se det! Varga var jätteduktig och kom tillbaka till oss med jämna mellanrum och varje gång fick hon köttbullar ;))



Så var det dags för våra småttingar att få vara lösa och springa av sig lite....Brukar aldrig vara några större problem! De brukar göra en hastig tur i början för att sedan återvända men så blev det typiskt nog inte denna gång...de gjorde sin rush och så...fortsatte de å fortsatte. Tikki, Aigo och Ila poff - borta :( Plötsligt dök det upp renar som småsprang lite och vi började ana oråd så vi gensköt hundarna på sträckan mellan dem och renarna. Vi anade att de skulle komma i bakspår på renarna och mycket riktigt ;) där kom de. Ila var dock den som återfanns sist efter ca 45 minuter och hon såg inte ut att vara färdig med sitt göromål men efter det att jag visat av mej för henne och sprungit åt motsatt håll så beslöt hon sig för att komma...Pust, alla hundar insamlade och vi kunde åka tillbaka. Blev tyvärr inga foton på det för jag hade liksom annat att göra då.


Är det någon av mina vänner som kan identifiera denna svamp?? Jag lägger även ut bilderna på min facebook.


Jag har mina aningar på vilken svamp det kan vara, åtminstone vilket släkte men jag behåller det så länge pga att jag inte vill "låsa" fast någon i mitt tänk ;) Svampen hade taggar undertill...Svampen var oxå hård och träig i sin konsistens och smakade lite beskt...






Under vår Kåbdalisvistelse åkte vi oxå in på höstmarknaden i Jokkmokk. Småruggigt väder men trevligt. Spelade en hel kort med Ellikari på kvällarna oxå, det var roligt och fnittrigt pga trötthet ;) Åkte hem till Sikfors på söndagseftermiddagen med en kåpsläpvagn med grejor.


Flygburen har kommit till användning igen och tur är det för den var dyr när vi köpte den. Varga jättetrött vid hemkomst till Sikfors...Hon älskar att ligga i buren :))


Ila(Bombax Jokasta) var oxå lite trött när  vi kommit hem...Stör mej inte - looken!



RSS 2.0